پاسخ علامه مصباح یزدی، به شبهه ی مشایی

رضا نکوهی
یزدفردا : علامه مصباح یزدی ، اخیرا ایشان در دیداری که با جمعی از کادر نیروهای دریایی سپاه در مشهد داشته اند فرموده اند:"... شاید برخی از افراد ساده لوح گمان کنند که _ العیاذ بالله _ در مدیریت انبیا و یا اهل بیت (ع) نقصی بوده است که علی رغم برنامه خوبی که خداوند تعیین کرده بود، نتوانستند به همه اهداف خود برسند و حکومت الهی را در جامعه بر پا کنند..."



این قسمت از بیانات علامه، از چند منظر قابل بررسی است:
الف – علامه مصباح، که در عصر حاضر به گفته مقام معظم رهبری خلا شخصیتهایی چون شهید مطهری و علامه طباطبایی را پر کرده اند به صورت ساده و روان جواب این شبهه را داده اند که در ادامه خواهد آمد.
ب – همانطور که می دانید شبهه بالا چند ماه پیش از قول آقای مشایی به صورت گسترده ای در پایگاههای خبری منعکس شد و علامه در جواب، تثبیت این شبهه را در ذهن برخی، ناشی از ساده لوحی آنها می دانند، لذا آقای مشایی باید دعا کند که جزو دسته ساده لوحانی باشد که این شبهه به آنها رسیده و در ذهنشان تثبیت گردیده و الا اگر خود فلسفه باف چنین تفکراتی هستند می بایست در تفکرات خود تجدید نظر کنند که خدای ناکرده التقاطی و یا الحادی نباشد.
ج – جناب آقای احمدی نژاد از یک طرف به آیت الله مصباح یزدی علاقه مند است و از سوی دیگر به آقای مشایی عشق می ورزد و وجود چنین اختلافات عقیدتی و مبنایی بین علامه و آقای مشایی جدای از آنکه باعث دلسردی اصولگرایان خواهد شد، آقای احمدی نژاد را کم کم به سمتی می برد که باید تنها یک طرف را انتخاب کند و قطعا این انتخاب برای رییس جمهور، سخت خواهد بود چرا که حبّ الشّی یعمی ویصم، کما اینکه 4 سال پیش اولین مخالفتها با حضور آقای مشایی در دولت، از جانب علامه مصباح توسط دکتر آقا تهرانی به گوش آقای احمدی نژاد رسیده بود ولی ...
نیز اگر تا کنون مخالفتها جدی نگردیده است، توصیه ی برخی بزرگان بوده که نمی بایست در برابر دولت خدمتگزار و پرکار، جبهه ای با نام مشایی ایجاد شود، چرا که اگر این دولت یک مشایی دارد دولتهای پیشین ده ها مشایی داشته اند! و اصطلاحا نمی بایست چوب لای چرخ پر شتاب دولت کرد. هر چند که در کنار آن تاکید گردیده که زاویه با شخص آقای مشایی حفظ شود.

جواب شبهه :
بالآخره آنکه علامه مصباح در جواب شبهه فوق می فرمایند:شاید برخی از افراد ساده‌لوح گمان كنند كه ـ‌العیاذ بالله‌ـ در مدیریت انبیا و یا اهل‌بیت(ع) نقصی بوده است كه علی‌رغم برنامه خوبی كه خداوند تعیین كرده بود، نتوانستند به همه اهداف خود برسند و حكومت الهی را در جامعه بر پا كنند. اما ما بر اساس معتقداتمان می‌دانیم كه انبیا در مدیریت و برنامه‌ریزی نقصی نداشتند؛ پس چرا به اهداف خود نرسیدند؟
علامه مصباح یزدی در پاسخ به این سؤال مقایسه سردمداران حكومت‌های دنیوی و رهبران اخروی را اشتباه دانسته و ادامه می دهند: هدف نهایی سران حكومت‌های دنیوی كسب موفقیت در زمینه‌های اجتماعی و سایسی است؛ اما وظیفه اصلی انبیا و رهبران معنوی هدایت افراد بشر با نشان دادن راه درست و غلط است، تا هركسی با خواست و اراده خود راه حق یا باطل را انتخاب كند.
ایشان اضافه می نمایند: حاكمان دنیوی هرگز مردم را برای شناساندن خوب و بد امتحان نمی‌كنند و در هیچ یک از مكاتب سیاسی نیز آزمودن افراد جامعه به عنوان هدف حكومت بیان نشده است؛ اما هدف انبیا مشخص كردن راه حق و باطل است تا مردم آزموده شوند و هر كس خواست راه هدایت و هر كه خواست راه باطل را در پیش گیرد و اصولا عالم خلق شده تا مردم امتحان شوند و وظیفه انبیا نشان دادن راه و بی‌راهه است.
علامه در ادامه می فرمایند: بنا بر این دلیل این‌كه چرا همه اهداف انبیا محقق نشد این است كه انبیا قصد نداشتند به هر قیمتی جامعه‌ای خداپرست ایجاد كنند؛ زیرا هدایت انسان‌ها وقتی ارزش دارد كه با اختیار و انتخاب آگاهانه باشد. با این نگاه همه انبیا در انجام رسالت خود موفق بوده‌اند؛ زیرا به بهترین شكل راه سعادت و شقاوت را به مردم نشان دادند و این مردم بودند كه به اختیار خود بعضی راه سعادت و گروهی مسیر شقاوت را انتخاب كردند.


  • نویسنده : یزد فردا
  • منبع خبر : خبرگزاری فردا